Top WinoHobby
Top WinoHobby

O nas Czytelnia Wypełnij formularz kontakt winohobby menu-top menu

WinoHOBBY Akcesoria Do Wyrobu Alkoholi sklep wysyłkowy


areshurt

vsop baner

stat4u

stat4u

 

Największy wybór drożdży w jednym sklepie
 

Piwo domowe warszawa, akcesoria piwowarskie, Sklep WinoHOBBY - Salon Hobbystyczny, Warszawa ul. Zamoyskiego 49

Przygotowanie piwa domowego to wspaniała zabawa i przyjemność. Na rynku dostępnych jest mnóstwo półproduktów piwowarskich umożliwiających zrobienie niemal każdego rodzaju piwa w domu. Dostępne są gotowe nachmielone ekstrakty słodowe wielu liczących się na świecie producentów:

Z każdego ekstraktu możemy przygotować do 23L domowego piwa.

Akcesoria piwowarskie warszawa.


Szanowni Klienci, ceny produktów widoczne na stronie sklepu internetowego różnią się od cen oferowanych w sklepie w Warszawie na ul.Zamoyskiego 49. Także oferowane promocje i produkty w promocji są różne.

Przygotowanie domowego piwa z brewkita

Do garnka (min.5-6 litrów) dodajemy 1kg cukru, zamiast cukru lepiej użyć ekstrakt słodowy, piwo będzie bogatsze w smaku i będzie miało trwalszą piankę. Dolewamy około 3L wody i całość podgrzewamy stale mieszając.

Dodajemy zawartość z brewkita i dalej rozpuszczamy całość. Nie trzeba gotować, wystarczy solidne podgrzanie całości (sterylizacja brzeczki).

Przygotowujemy sprzęt – myjemy i sterylizujemy wszystko co będzie miało bezpośredni kontakt z brzeczką. Pamiętać należy zwłaszcza o starannym umyciu kranika oraz pokrywy fermentora.

Do przygotowanego pojemnika fermentacyjnego (dobrze umytego) wlewamy trochę zimnej wody dobrej jakości. Następnie wlewamy zawartość podgrzaną w garnku, uzupełniamy zimną wodą do pożądanej objętości. Wedle instrukcji z brewkita.

Kontrolujemy temperaturę brzeczki i jeżeli odczyt jest poniżej 26 st.C możemy dodać drożdże. W tym momencie rozpocznie się fermentacja piwa.

Koniec fermentacji – znika piana i piwo ulega sklarowaniu. Odczyt areometru poniżej 4 st. Blg uprawnia do butelkowania piwa. Fermentacja piwa z brewkita może zakończyć się po 4-7 dniach w zależnościnod wielu czynników – rodzaju użytych drożdży, temperatury, gęstości brzeczki. Staramy się nie przetrzymywać piwa na osadzie drożdżowym bez potrzeby, tylko dlatego, że nie minęło 7 dni! Do oceny stopnia odfermentowania służy areometr!

Butelkowanie Piwa: nie wolno poruszać fermentorem przynajmniej przez 3 dni przed butelkowaniem, żeby nie mącić osadu. Cukier niezbędny do zapoczątkowania wtórnej fermentacji w butelce w celu nagazowania piwa dodajemy do butelek przy pomocy miarki lub łyżeczką, 5g/0,5L, następnie wlewamy ostrożnie piwo w taki sposób aby jak najmniej się spieniło, zostawiamy 5 cm wolnej przestrzeni i zamykamy butelkę kapslem.

Zabutelkowane piwo pozostawiamy na 2-3 dni w tym samym pomieszczeniu, w którym odbywała się fermentacja (chodzi o tę samą temperaturę), następnie przestawiamy w chłodniejsze miejsce na min. 3 tygodnie. Po tym czasie piwo z reguły nadaje się do spożycia, natomiast jeśli zależy nam na piciu dobrego piwa to należy uzbroić się w cierpliwość.

Wszelkie prawa zastrzeżone 2005. Projektowanie stron