Top WinoHobby
Top WinoHobby

O nas Czytelnia Wypełnij formularz kontakt winohobby menu-top menu

WinoHOBBY Akcesoria Do Wyrobu Alkoholi sklep wysyłkowy


areshurt

vsop baner

stat4u

stat4u

 

Największy wybór drożdży w jednym sklepie
 

O korkach i korkowaniu

Skąd bierze się korek?

Korek pozyskuje się z wiecznie zielonych dębów korkowych (Quercus suber). Na całym świecie drzewa te zajmują
2 200 000 ha powierzchni. Najlepsze warunki dla wzrostu drzew korkowych występują w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego: w Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoszech, Maroku, Algierii, Tunezji, jednakże światowym liderem w przemyśle korkowym jest Portugalia. Tu właśnie rośnie 30% wszystkich drzew korkowych na świecie.

Pozyskiwanie korka dla celów przemysłowych nie wiąże się z wycinaniem drzew, tak jak pozyskiwanie drzewa na parkiety, boazerie czy meble. Korek pozyskuje się z zewnętrznej, obumarłej części kory, bez szkody dla całego drzewa. Po jej zerwaniu, proces regeneracji trwa ok. 3 miesięcy, natomiast kolejne okorowanie następuje po ok. 9 latach.

Typy korków.

Ze względu na rodzaj korka, możemy wyróżnić trzy jego typy:

  • Korek do wina – tradycyjny korek o walcowatym kształcie, długość od 3,5 nawet do 6 cm., średnica 2,2 – 2,4 cm.
  • Korek do szampana „grzybek” – zaprojektowany przez Dom Perignona do korkowania szampana, by nie dopuścić do ucieczki gazu, korek składa się wielu warstw korkowych okręgów, dodatkowo, by lepiej przylegał do butelki dodaje się aluminiową klatkę.
  • Korki „wielorazowe” – zaprojektowane do korkowania alkoholi i win, które się otwiera i ponownie zamyka pozostawiając do późniejszej konsumpcji (np.: porto, calvados, burbony, koniaki). Składają się z korkowego korpusu i plastikowej, drewnianej lub kamionkowej główki.

Ze względu na wykonanie możemy wyróżnić:

  • Korki naturalne – wykonane w jednym kawałku z kory dębu korkowego, stanowią najlepsze i najdroższe zamknięcie, w optymalnych warunkach mogą spełniać swoje funkcje nawet 15 lat.
  • Korki prasowane – najtańszy rodzaj korka, wykonany z resztek kory korkowej, zmielonej i sklejanej, nie zalecany do długiego przechowywania wina.
  • Korki warstwowe – są odmianą korka prasowanego u dołu którego (część korka stykająca się z winem) dokleja się od jednego do kilku warstw korka naturalnego, często spotykany w szampanach.
  • Korki syntetyczne – najlepsze syntetyczne zamknięcia pochodzą z Ameryki, najczęściej używane są do korkowania tanich win na całym świecie.

Jak przygotować korek?

Należy pamiętać, iż każdy korek przed przystąpieniem do korkowania powinniśmy odpowiednio przygotować. Nie jest to rzecz trudna i pracochłonna,
a gwarantuje nam prawidłowe umieszczenie korka w butelce i zabezpiecza przed jego zniszczeniem bądź zniszczeniem korkownicy.
W warunkach domowych wystarczy wrzucić korki na chwilę na wrzącą wodę i przykryć garnek. Powinniśmy uważać aby nie nawilżać korków zbyt długo, ponieważ może to spowodować ich zniszczenie. Po zakorkowaniu, butelki powinny postać dobę w pozycji pionowej, w tym czasie korki dopasują się do szyjki butelki. Następnie umieszczamy butelki w pozycji poziomej, co zapobiegnie wysuszaniu się korka i zapewni właściwą wymianę gazową. Po kilku dniach należy skontrolować butelki i sprawdzić czy korki nie przeciekają, jeżeli tak się zdarzy należy wymienić korek na nowy.

Czym korkować?

Ze względu na rozmiary korków nie jest łatwo umieścić je w butelce. W tym celu należy zaopatrzyć się w odpowiednią korkownicę. Najtańszym rozwiązaniem jest kupno korkownicy ręcznej. Składa się ona z dwóch części: pierwszą umieszczamy na szyjce butelki, do której wkładamy korek, drugą część przykładamy od góry i mocno uderzając przeciskamy korek przez zwężający się otwór do szyjki butelki. Jedyną zaletą tej korkownicy jest jej cena, nie przekraczająca 20zł.
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup profesjonalnej korkownicy. Dwu lub trójramienne korkownice, ręczne lub stojące, zapewniają nam duży komfort przy korkowaniu wina, przy użyciu niewielkiej siły, precyzyjnie i szybko umieszczają korek w butelce. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów korkownic, wszystkie różnią się sposobem działania.
Najlepsze są korkownice, które przed przystąpieniem do umieszczenia korka w butelce ściskają go uzyskując obwód taki jak średnica butelki. I tak najlepszym rozwiązaniem są trójramienne korkownice, z systemem „równomiernego ściskania korka” ze wszystkich stron. Gwarantują one precyzyjne umieszczenie każdego korka w butelce bez jego uszkodzenia.
Drugim rodzajem są dwuramienne korkownice działające na zasadzie tłoka przeciskającego korek przez zwężający się otwór do szyjki butelki. Używanie tej korkownicy wymaga dużej wprawy i dobrej jakości, dobrze przygotowanych korków, w innym razie łatwo jest zepsuć korek. Poniżej zdjęcia trzech modeli korkownic, od lewej dwa rodzaje korkownic trój ramiennych i po prawo korkownica dwuramienna.


 

poprzedni artykuł | spis artykułów
 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone 2005. Projektowanie stron