Top WinoHobby
Top WinoHobby

O nas Czytelnia Wypełnij formularz kontakt winohobby menu-top menu

WinoHOBBY Akcesoria Do Wyrobu Alkoholi sklep wysyłkowy


areshurt

vsop baner

stat4u

stat4u

 

Największy wybór drożdży w jednym sklepie
 

 Francuskie Płatki Dębowe
do wzmacniania bukietu win, miodów pitnych, nalewek i wódek.

Płatki dębowe sprowadzane są bezpośrednio od jednego z największych Francuskich
producentów płatków dębowych w Europie. Produkowane są z najlepszych odmian
Francuskich dębów wykorzystywanych w bednarstwie (Quercus sessiflora i Quercus robur),
prosto z Francuskich lasów. Przed procesem produkcji, drzewo jest naturalnie sezonowane na
otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy.

W sprzedaży dostępne są trzy rodzaje płatków dębowych: naturalne, lekko opiekane i mocno opiekane. Sposób ich przygotowania, odwzorowuje nam rodzaje beczek używanych do przechowywania / leżakowania win jak również i innych alkoholi.

 

Płatki naturalne w największym stopniu dodają tanin do wina oraz stabilizują kolor czerwonych win. Nadają delikatny charakter owocowy, oraz subtelny aromat drzewa i migdałów. Płatki naturalne delikatnie zwiększają w smaku wyczuwalną moc wina.

 

 

 

Płatki lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina od płatków naturalnych, natomiast mocniej podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.

 

 

 

Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor. Doskonale nadają się do uzyskania efektu „starego” / dojrzałego wina.
Przydają się do tworzenia własnych koniaków, whisky i wódek gatunkowych.

 

 

Sposób użycia: płatki dębowe dodajemy w ilości 2 do 4g na 1l wina w procesie fermentacji lub do gotowego wina w celu jego „postarzenia” (nadania charakteru) na okres 3-6 tygodni. Płatki dębowe można używać do win, miodów pitnych, nalewek i wódek.

spis artykułów
 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone 2005. Projektowanie stron